Tack för alla glada tillrop under dagen! Denna långfredag har vi stickat 2:a delen av April Afterthought Sock – en sockstickning med tid för eftertanke.
Nåja, namnet är en lek med ord, hälen heter Afterthought heel och stickas på sist av allt. På så vis kan man helt fokusera på sockans mönster. Där hälen ska vara stickar man i en markeringstråd, sen fortsätter man med sockan. Jag tycker den här tekniken är väldigt smidig och passar särskilt bra när man inte vill störa fina mönsterpartier med ökningar och hälkappor, eller när man vill göra hälpartiet i en avvikande färg. Tror den kan vara lätt för nybörjare i sockstickning också.
Enda nackdelen är att den blir svår att prova under pågående stickning, så man måste veta var hälmarkeringen ska placeras och det kräver en del uträknande:
– Hur långt blir tåpartiet?
Beror på hur många uppläggningsmaskor (tå-upp) och hur många maskor själva foten ska ha.
– Hur lång ska hälen vara?
Beror på hur bred avslutning man vill ha och på antalet maskor i sockans bredd.
– Vilken längd ska den totala sockfoten ha?
Jag gillar sockor som sitter åt lite så sockans fot ska vara lite kortare än själva foten (kroppsmåttet), då sockan töjer sig. Den töjer sig mer ju fler varv den består av, så större fötter får förhållandevis kortare sockor.
Självklart måste man ha en stickfasthet att förhålla sig till när man räknar på längden och antal varv.
Jag har använt Afterthought heel tidigare, bl.a. på Lavendelsockan (gratis mönster finns här), där randningen kunde fortsätta oavbrutet efter hälmarkeringen.

Lavendelsockan. Foto: Maja Karlsson
Dagens mönster tillägnar jag de vackra, spännande former som vårens alla kvistar och grenar bjuder på, både de torra, sköra och de knoppande friska.
Del 2 Kvistar & Grenverk

Tå-upp

Skaft-ner