Garnityr Sommarstickning Del 2

En blyg viol

När jag var liten köpte jag och min mamma kanderade violer i en liten butik i Gävle. Vi strödde de lila sockerflingorna över en glaserad sockerkaka och det kändes lyxigt. Vi åt med vördnad och jag njöt – både av smaken och ögonfröjden, men även av känslan.

Violen är alltså ätlig, och mycket vacker att dekorera bakverk med, även de färska blommorna.
Titta bara på denna tårta: http://mittkok.expressen.se/artikel/cassandras-violtarta/

Men visste ni att violen är en ört?
Och självklart användes den som läkeväxt redan av ”De gamla grekerna”. Den sägs hjälpa vid hudproblem som akne, eksem och sprickor.

Romarna då, de hade en årlig violfest! Hur vackert låter inte det! De smyckade gravarna med violer och på banketter ordnade de violregn över gästerna. Helt underbart 🙂

Det har inte varit helt lätt att senare hitta kanderad viol, men idag hittade jag denna butik, med violessens: http://www.strosselannat.se/essencer/essencer-se/viol.html
Så jag ska baka mig en violkaka en vacker dag!
Sen fanns där ju en hel del annat roligt! Vad sägs t.ex. om ätbar spets?

Idag ska jag gå ut och smaka på violerna i min trädgård!

Så här ser förresten sockan ut efter dagens del: